Koirien geenitutkimus

”Koirien perimä kartoitettiin muutama vuosi sitten ja sen myötä on avautunut huikeita mahdollisuuksia eri rotujen perinnöllisten sairauksien, rakenteen, värin, koon ja erilaisten käyttäytymispiirteiden geenitaustojen selvittämiseen. Koirien ainutlaatuinen populaatiohistoria ja roturakenne ovat suotuisia geenitutkimukselle. Verrattuna vastaaviin tutkimuksiin ihmisillä, koirien geenitutkimuksessa geenejä voidaan löytää merkittävästi pienemmällä näytemäärällä jopa monitekijäisiin sairauksiin. Geenitutkimuksen tavoitteena on tunnistaa geenivirheitä erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin ja muihin ominaisuuksiin eri roduissa, kehittää sairauksille geenitestejä jalostuksen apuvälineeksi ja soveltaa saatua tietoa ihmissairauksien selvittämiseen. Geenilöytö avaa aina myös mahdollisuuksia tautimekanismien ymmärtämiseen ja se luo pohjaa diagnostiikan, hoitojen ja mahdollisten lääkkeiden kehittämiseen. (teksti: koirangeenit.fi/Helsingin yliopisto)”

Jokainen coton de tuléar on yksilö omine piirteineen, mahdollisine vikoineen ja sairauksineen ja jokainen cotonin omistaja voi kantaa kortensa kekoon rodun terveyden puolesta käyttämällä koiransa joko joukkonäytteenottotilaisuudessa tai antamalla koirasta verinäytteen rokotuksen yhteydessä Hannes Lohen koirageenitutkimuksiin.

Koirangeenit tutkimusprojektit koskien coton de tuléareja
Osallistuminen Koiran geenit -tutkimukseen

Näyttenottotilaisuuksia järjestetään myös koirakerhojen toimesta, näyttelyiden yhteydessä, erilaisissa koiratapahtumissa – annathan oman panostuksesi rotumme eteen. Yhdistys pyrkii tiedottamaan myös uutisissa näistä tapahtumista aina tietoa saatuaan.