Ohjeita pennunhankintaan

TIETOA COTON DE TULEAR PENTUA HARKITSEVALLE

Olet päätynyt harkitsemaan itsellesi Coton de Tulearia.

Coton de Tulear on pieni, iloinen ja moneen harrastukseen sopiva koira. Harvemmin tämän rodun kanssa tulee tylsää, sillä se tykkää aina olla kaikessa menossa mukana. Cotonit sopivat niin lapsiperheisiin, kuin vanhuksillekin, sekä tietysti kaikille siltä väliltä.

Turhaan cotoneita ei kutsutakaan ”koiramaailman klovneiksi”, sillä sitä ne ovat. Rodussa on paljon luonne-eroja myös, kuten muissakin roduissa. Toinen voi olla vilkkaampi kuin toinen, mutta seura- ja harrastuskoirana rotu on mitä parhain.

Coton on kooltaan pieni, mutta se tarvitsee yhtälailla koulutusta kuin isokokoiset rodutkin. Kouluttamattomasta cotonista saa helposti ongelmakoiran. Cotonin ei tule antaa määrätä perheessä ja tehdä mitä itse huvittaa, vaan omistajan tulee asettaa sille säännöt.

Testaa tietosi tulevana koiran omistajana (Kennelliitto)

Mitä voin harrastaa cotonin kanssa?

Voit harrastaa ihan mitä vain melkein, se riippuu itsestäsi ja harrastushaluistasi. Cotonit sopivat monenlaiseen harrastukseen. Harrastuksia ovat mm. näyttelyt, agility, TOKO, kaverikoira-harrastus, lenkkeily (myös metsässä), Rally-Toko jne.

Osaako cotonit uida tai tykkääkö ne saunomisesta?

Cotonit osaavat uida ilman uimavarusteitakin, ja yleensä sen jälkeen ne riemuissaan pyörivät hiekassa, jos sellaista on lähellä. Useimmat cotonit rakastavat myös saunomista.

Sopiiko rotu lapsiperheelle?

Rotu sopii hyvin lapsiperheelle, mutta on ensisijaisen tärkeää huolehtia ettei lapsi pääse ns. leikkimään koiralla tai pelästyttämään sitä, koska jokainen koira voi ryhtyä pelkäämään lapsia huonojen kokemuksien myötä. Vanhempien vastuu on aina lapsen ja koiran kanssa ja varsinkin pennun kanssa pitää olla kaikin puolin varovainen. Pentu on elävä olento, ei lelu.

Miten ja mistä valitsen oman pentuni?

Ota selvää kasvattajista, soita ja haastattele tai lähetä sähköpostia ja katso, millaisia vastauksia saat. Valitse se kasvattaja, jonka tuntuu mielestäsi sellaiselle, jolta haluat pennun ja jonka pentu vastaa niitä kriteereitä, joita sinulla on pentua etsiessä. Jos juuri ”sinun oma kasvattajasi” löytyy vähän kauempaa, älä anna sen estää päätöstäsi. Olet valitsemassa itsellesi jopa seuraavaksi 15- vuodeksi koiraa. Usein pentukuume on valtava eikä malttia olisi odottaa, joka on täysin ymmärrettävää. Kannattaa kuitenkin käyttää malttia.

Pieniä pentuja ei kukaan vastuullinen kasvattaja päästä katsomaan ennen kuin se on pentujen turvallisuuden kannalta oikea aika eli vasta 3-4 viikon iässä. Siihen asti pennut ovat hyvin herkkiä ulkopuolisille pöpöille.
Yleinen käytäntö on, että pennusta maksetaan varausraha. Varausrahan tarkoitus on olla varmistus perheelle, että heille on pentu varattu pentueesta ja taas kasvattajalle se tieto ettei enää myy pentua.

Cotoneissa, kuten muissakin roduissa on myös pimeitä pentuja, mutta älä sorru ostamaan halpakoiraa. Rekisteröimättömän koiran taustoista et koskaan voi olla varma. Vaikka tuntisit sääliä huonoissa oloissa kasvatettua pentua kohtaan, älä koskaan osta pentua säälistä. Pelastaessasi yhden pennun tuet samalla pentutehtailijan toimintaa.

Oikealla kasvattajalla on aina velvollisuuksia ja vastuita.

Miten otan yhteyttä kasvattajaan ja mitä pitää kertoa?

Yleensä kasvattajat haluavat pentua kysyttävän puhelimitse tai sähköpostilla, ei tekstiviestillä. Useimmat kasvattajat eivät vastaa tekstiviestikyselyihin. Muista kertoa itsestäsi, perheestäsi, harrastusajatuksistasi ja miksi olet päätynyt juuri tähän rotuun. Kasvattajaa kiinnostaa tietää mahdollisimman laajasti olosuhteista, joihin pentua harkitaan. Muista myös kertoa, jos olet kiinnostunut esim. näyttelyistä, tai jos olet kiinnostunut vain kotikoirasta. Muistathan laittaa myös yhteystietosi puhelinnumeron kera, jolloin kasvattajalla on mahdollisuus soittaa sinulle.

Monikaan itseään ja jalotustyötään kunnioittava kasvattaja ei myöskään pidä asiallisena massaviestiä kaikille kasvattajille yhtäaikaa.

Sopiiko rotu allergiselle?

Cotonit ovat hyvin siedettyjä allergisten ja astmaatikkojen kesken, mutta jokainen ihminen on yksilö ja kaikille ei tämäkään rotu kuitenkaan sovi. Ennen pennun hankintaa, koita selvittää mahdolliset allergiareaktiot käymällä jossakin tutustumassa rotuun.

Katoaako pentuna olevat värit?

Yleisesti ottaen värit katoavat tai ainakin haalenevat hyvin haaleiksi aikuisella koiralla.

Jaksaako cotonit lenkkeillä?

Cotonit lenkkeilevät kanssasi aikuisena ihan yhtä pitkän matkan kuin sinäkin. Pentua ei saa lenkittää liian paljon ettei kasvuvaiheessa tule vaurioita luustoon tai niveliin. Koiraa saa lenkittää pidempiä lenkkejä vasta, kun sen kasvu on pysähtynyt (n. 7kk iässä).

Onko uroksella tai nartulla paljon eroa käyttäytymisessä?

Merkittävää eroa ei uroksien tai narttujen välillä ole tässä rodussa. Jokainen pentu ja koira tarvitsee selkeän johtajan ja myös koulutusta, niin myös tässäkin rodussa.

Mitkä asiat vaikuttavat hintaan ja mitä pitäisi huomioida?

Hintahaarukka voi olla suurikin ja siihen on monia syitä. Useat kasvattajat näyttelyttävät pentujen vanhempia, joka ei ole ilmaista. Useat kasvattajat tekevät ylimääräisiä maksullisia geenitestejä, jotta niiltä osin voidaan varmistaa pennun olevan terve. Vanhemmilla on suositeltavaa olla DNA-tunniste. Pennun vanhempien CMR-status olisi myös hyvä olla olemassa, ainakin toisen vanhemman olisi hyvä olla terve ettei pennulla ole riskiä sairastua. Jokainen kasvattaja hinnoittelee pentueensa sen mukaan, miten omaa jalostustyötään arvostaa sekä kuinka paljon on panostanut muuten rotuun ja pentueeseen. Mitään yleistä hintaa ei ole määritetty cotonille. Osa kasvattajista maksaa myös arvonlisäveron 24% jokaisesta pennusta.

Muistathan, että kysymyksiä ja epätietoisuutta voi tulla myös pennun kotiuduttua, jolloin kasvattajan tuki on ensisijaisen tärkeää.

Yhtäkään pentua ei ole olemassa, jonka sukutaulussa jossain ei olisi jotain rasitteita, mutta kasvattajan vastuu on tehdä parhaansa sen hetken terveystietojen mukaan, jotka ovat käytettävissä.

Miten Coton de Tulearin turkkia hoidetaan?