Ohjeita pennunhankintaan

Olet päätynyt harkitsemaan itsellesi coton de tuléaria.

Coton de tulear on pieni, iloinen ja moneen harrastukseen sopiva koira. Harvemmin tämän rodun kanssa tulee tylsää, sillä se tykkää aina olla kaikessa menossa mukana. Coton de tuléarit sopivat niin lapsiperheisiin, kuin vanhuksillekin, sekä tietysti kaikille siltä väliltä. Turhaan coton de tuléareja ei kutsutakaan ”koiramaailman klovneiksi”, sillä juuri sitä ne ovat. Rodussa on paljon luonne-eroja myös, kuten muissakin roduissa. Toinen voi olla vilkkaampi kuin toinen, mutta seura- ja harrastuskoirana rotu on mitä parhain.

Coton de tuléar on kooltaan pieni, mutta se tarvitsee yhtälailla koulutusta kuin isokokoiset rodutkin. Kouluttamattomasta coton de tuléarista saa helposti ongelmakoiran. Koiran ei tule antaa määrätä perheessä ja tehdä mitä itse huvittaa, vaan omistajan tulee asettaa koiralle säännöt.

SOPIIKO ROTU LAPSIPERHEELLE?

Rotu sopii hyvin lapsiperheelle, mutta on ensisijaisen tärkeää huolehtia ettei lapsi pääse ns. leikkimään koiralla tai pelästyttämään sitä, koska jokainen koira voi ryhtyä pelkäämään lapsia huonojen kokemuksien myötä. Vanhempien vastuu on aina lapsen ja koiran kanssa ja varsinkin pennun kanssa pitää olla kaikin puolin varovainen. Pentu on elävä olento, ei lelu.

SOPIIKO ROTU ALLERGISELLE?

Coton de tuléarit ovat hyvin siedettyjä allergisten ja astmaatikkojen kesken, mutta jokainen ihminen on yksilö ja kaikille ei tämäkään rotu kuitenkaan sovi. Ennen pennun hankintaa, yritä selvittää mahdolliset allergiareaktiot käymällä jossakin tutustumassa rotuun.

ONKO UROKSEN JA NARTUN KÄYTTÄYTYMISESSÄ PALJON EROA?

Merkittävää eroa ei uroksien tai narttujen välillä käyttäytymisessä ja luonteessa.  Jokainen pentu ja koira tarvitsee selkeän johtajan ja myös koulutusta, niin myös tässäkin rodussa.

KATOAAKO PENTUNA OLEVAT VÄRIT?

Yleisesti ottaen värit katoavat tai ainakin haalenevat hyvin haaleiksi aikuisella koiralla.

MITÄ VOIN HARRASTAA COTONIN KANSSA?

Coton de tuléarit sopivat monenlaiseen harrastukseen. Voit harrastaa ihan mitä vain melkein, se riippuu itsestäsi ja harrastushaluistasi. Harrastuksia ovat mm. näyttelyt, agility, tottelevaisuus , kaverikoiratoiminta, Rally-toko ja koiratanssi.

MITEN JA MISTÄ VALITSEN OMAN PENTUNI?

Ota selvää kasvattajista, soita ja haastattele tai lähetä sähköpostia ja katso, millaisia vastauksia saat. Valitse se kasvattaja, jonka tuntuu mielestäsi sellaiselle, jolta haluat pennun ja jonka pentu vastaa niitä kriteereitä, joita sinulla on pentua etsiessä. Jos juuri ”sinun oma kasvattajasi” löytyy vähän kauempaa, älä anna sen estää päätöstäsi. Olet valitsemassa itsellesi jopa seuraavaksi 15- vuodeksi koiraa. Usein pentukuume on valtava eikä malttia olisi odottaa, joka on täysin ymmärrettävää. Kannattaa kuitenkin käyttää malttia.

Pieniä pentuja ei kukaan vastuullinen kasvattaja päästä katsomaan ennen kuin se on pentujen turvallisuuden kannalta oikea aika eli vasta 3-4 viikon iässä. Siihen asti pennut ovat hyvin herkkiä ulkopuolisille pöpöille.

Yleinen käytäntö on, että pennusta maksetaan varausmaksu, joka tarkoittaa, että kasvattaja myy sinulle pennun ja että sinä ostat pennun. Varausmaksun jälkeen et voi enää peruuttaa varaustasi, tai voit, mutta silloin varausmaksu jää kasvattajalle. Varausmaksun jälkeen myöskään kasvattaja ei voi päättää, että ei myy sinulle pentua.

Coton de tuléareissa, kuten muissakin roduissa, on myös ns. pimeitä pentuja, mutta älä sorru ostamaan halpaa koiraa. Puhdasrotuisen pennun rekisteröimättömyyteen ei ole mitään oikeaa syytä! Yleisimpiä syitä rekisteröimättömyyteen on se, että kyse on välipentueesta (vähintään 10kk oltava pentueiden välillä) tai että PEVISA:ssa vaadittavia terveystutkimuksia ei ole tehty tai tulokset ovat liian huonot, jotta pennut saataisiin rekisteröityä FI/ER-rekisteriin. Kasvattaja saa yhden kerran liian tiheään pennutetun nartun pennut rekisteriin, joten jos kyse on todella yhdestä vahingosta, ei niitä siitäkään syystä tarvitse jättää rekisteröimättä. Myöskin ei PEVISAn mukaiset vaatimukset täyttävät pennut voi rekisteröidä EJ-rekisteriin (EJ = Ei Jalostukseen). Eli mitään oikeaa syytä puhdasrotuisen pennun rekisteröimättömyyteen ei ole! Liuta selityksiä rekisteröimättömyyteen sen sijaan löytyy helposti niitä tehtailevilta. Älä koskaan osta pentua säälistä. Pelastaessasi yhden pennun tuet samalla pentutehtailijan toimintaa.

Kasvattajalla on aina velvollisuuksia ja vastuit.

MITEN OTAN YHTEYTTÄ KASVATTAJAAN JA MITÄ PITÄÄ KERTOA?

Yleensä kasvattajat haluavat pentua kysyttävän puhelimitse tai sähköpostilla, ei tekstiviestillä. Useimmat kasvattajat eivät vastaa tekstiviestikyselyihin. Muista kertoa itsestäsi, perheestäsi, harrastusajatuksistasi ja miksi olet päätynyt juuri tähän rotuun. Kasvattajaa kiinnostaa tietää mahdollisimman laajasti olosuhteista, joihin pentua harkitaan. Muista myös kertoa, jos olet kiinnostunut esim. näyttelyistä, tai jos olet kiinnostunut vain kotikoirasta. Muistathan laittaa myös yhteystietosi puhelinnumeron kera, jolloin kasvattajalla on mahdollisuus soittaa sinulle.

Monikaan itseään ja jalotustyötään kunnioittava kasvattaja ei myöskään pidä asiallisena massaviestiä kaikille kasvattajille yhtäaikaa.

OSTANKO KOIRAN, VAI OTANKO SIJOITUSKOIRAN?

Kun ostat koiran, on se koira sinun omasi. Koiran sijoittaminen tarkoittaa, että koiran omistajuus säilyy koiran luovuttajalla, eli useimmiten kasvattajalla, mutta koiran hallintaoikeus siirtyy vastaanottajalle. Tällöin tulee tehdä sijoitussopimus ja sen ehtoihin tulee perehtyä tarkasti.

Sijoituksen ollessa kyseessä maksetaan koirasta vakuusmaksu ja sopimus tehdään sijoitussopimuksena, ei minään hinnan alennuksena myyntisopimukseen (valitettavasti tätäkin käytetään, kasvattaja yrittää ottaa täyden hyödyn irti hyväuskoisesta koiranostajasta ja myy pennun ”hinnan alennuksen” kautta, esim. pennun hinta 2000€, hinnanalennus  500€, kasvattajalla oikeus tehdä pennut). Tämä maksettu vakuusmaksu palautetaan, kun sopimuksen ehdot ovat täyttyneet, eli pennut syntyneet. Jos pentuja ei koiralla tehdä (maks. 4-v ikään mennessä nartuilla), siirtyy koiran omistajuus sijoituskodille ja kasvattajalle jää koirasta maksettu vakuusmaksu.

Älä siis suostu mihinkään ylimääräisiin (sijoitussopimuksen kaltaisiin) ehtoihin pentua ostaessasi, ellet halua sijoituskoiraa, jolloin sopimus tehdään sijoitussopimusta varten luodulla kennelliiton pohjalla.

Lue lisää: Mikä on sijoituskoira?

Tutustu sopimuksiin:

MITKÄ ASIAT VAIKUTTAVAT HINTAAN JA MITÄ PITÄISI HUOMIOIDA?

Hintahaarukka voi olla suurikin ja siihen on monia syitä. Useat kasvattajat näyttelyttävät pentujen vanhempia, joka ei ole ilmaista. Useat kasvattajat tekevät ylimääräisiä maksullisia geenitestejä, jotta niiltä osin voidaan varmistaa pennun olevan terve. Vanhemmilla on suositeltavaa olla DNA-tunniste. Pennun vanhempien CMR-status olisi myös hyvä olla olemassa, ainakin toisen vanhemman olisi hyvä olla terve ettei pennulla ole riskiä sairastua. Jokainen kasvattaja hinnoittelee pentunsa sen mukaan, miten omaa jalostustyötään arvostaa sekä kuinka paljon on panostanut muuten rotuun ja pentueeseen. Mitään yleistä hintaa ei ole määritetty coton de tuléarin pennulle. Osa kasvattajista maksaa myös arvonlisäveron 24% jokaisesta pennusta.

Pennun hinta on kuitenkin pieni osa koiran todellisista kustannuksista, se ei siis ole asia missä kannattaa säästää. Se halpa pentu voi tulla huomattavan kalliiksi loppupeleissä. Voi olla että saat vain ”perävalotakuun”, eli et koskaan saa kasvattajalta neuvoja tai apua, eikä kasvattajaa kiinnosta millään tavoin pennun elämä ja hyvinvointi.

Yhtäkään pentua ei ole olemassa, jonka sukutaulussa jossain ei olisi jotain rasitteita, mutta kasvattajan vastuu on tehdä parhaansa sen hetken terveystietojen mukaan, jotka ovat käytettävissä.

Onnea pennun etsintään!

 

Koiranpentua ostaessa ei saisi koskaan olla kiire Tutustu rauhassa eri kasvattajiin, kysele mahdollisimman paljon koirista ja suvusta. Tutki taustat huolella ja perehdy rotujärjestön vaatimuksiin ja suosituksiin jalostuskoiralle. Hyvä apu tässä on Kennelliiton jalostustietojärjestelmä KoiraNet.
Älä osta paperitonta pentua! Tiesitkö, että pennun rekisteröinti Kennelliittoon maksaa kasvattajalle halvimmillaan vain 35 euroa? Tämä edellyttää, että pentueen vanhemmat on asianmukaisesti tutkittu ja asian sähköisesti hoitava kasvattaja kuuluu Kennelliittoon ja rotujärjestöön. Raha ei siis ole syy jättää rekisteröintiä tekemättä, jos kaikki muu on kunnossa.