Terveys

SUOMEN COTON DE TULÉAR TERVEYS

Coton de tuléarin on todettu olevan varsin pitkäikäinen, sillä rodussa on tavattu runsaasti yksilöitä, jotka ovat saavuttaneet yli 14 vuoden iän. Perinnöllisiä sairauksia on todettu suhteellisen vähän ja rotu on pääasiassa terve rotu.

Rotuyhdistyksen v. 2011 käynnistämän terveyskyselyn tulosten perusteella valtaosa koirista on suhteellisen terveitä. Myös vuonna 2014 toteutetussa kyselyssä valtaosa cotoneiden omistajista koki koiransa olevan terve ja vain n. 20 % vastanneista kertoi koirallaan olevan satunnaisia lieviä sairauksia. Muutamalla prosentilla koirista ilmoitettiin olevan vakavia tai kroonisia sairauksia.

Koiran omistaja vaikuttaa omalla toiminnallaan koiransa hyvinvointiin: riittävä liikunta ja sopiva ruokinta ovat terveyden perusta. Liikalihavuutta on syytä välttää, ja se onkin kohtalaisen helppoa, sillä rotu on iloinen ja vilkas ja kuluttaa helposti energiaa. Koska coton de tuléar on kääpiökoira, on sillä alttius hammaskiveen ja sitä kautta iensairauksiin ja suutulehduksiin. Cotonin hampaiden puhdistus ja hoito ovat siis tärkeitä. Siitä voi lukea enemmän täältä.

Coton de tuléarilla on perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma eli PEVISA.

Todennäköisyyttä nuoren koiran aikuisiällä puhkeaviin sairauksiin voidaan arvioida sen sukulaisten terveyden avulla. Pitää kuitenkin muistaa jokaisen yksilön olevan kahdesta eri geeniparista koostuva kokonaisuus, jonka terveyteen vaikuttaa geeniperimän lisäksi sen asianmukainen hoitaminen. Jokainen koira kantaa piilevänä vikoja.

Geenistestejä cotoneilla löytyy jo muutamaan sairauteen. Suomalainen MyDogDNA tarjoaa näistä testin neljään sairauteen: CMR (silmäsairaus), Hyperoksaluria eli PH1 (munuaissairaus), Banderas-syndroma eli BNAt (pikkupentujen ataksia) ja von Willebrandtin tauti (vWD) . Näissä kaikissa sairauksissa kantajat ovat terveitä, ja vain sellaiset yksilöt, jotka ovat perineet geenin molemmilta vanhemmilta, sairastuvat. Geenitestejä voidaan käyttää jalostuksen apuvälineenä. Niiden avulla voidaan varmistaa, ettei samaa sairausgeeniä tule yhdistelmässä molemmalta vanhemmalta. Ulkomaiset laboratoriot tarjoavat myös muita tutkimuksia.

Geenitestit ovat rodussamme vapaaehtoisia.

Cotonit ovat mukana Hannes Lohen tutkimusryhmän PRA-tutkimuksessa.

Kennelliitolla on oma terveyskysely,  josta on saatu ensimmäisiä tuloksia, yhteenvedon niistä näet tästä linkistä.

Suomen Coton de Tuléar ry:n jalostustoimikunta kerää tietoja terveistä ja sairaista cotoneista. Kyselyyn toivotaan vastauksia kaikista cotoneista (myös edesmenneistä). Vastaa kyselyyn >>>

Jalostustoimikunta kerää terveystietoja rodussa ilmenevien vikojen ja sairauksien osalta. Huomioithan, että jalostustoimikunnalle annettuja tietoja ei voi myöhemmin poistaa tietokannasta tai jalostustoimikunnan terveyden eteen tehtävän työn tiedoista vaan ne säilyvät alkuperäisen tarkoituksenmukaisessa käytössä.

Jokaisen koiran tiedot ovat tärkeitä!

Tietoja voi lähettää osoitteella scdt.jalostustoimikunta(at)gmail.com – korvaa (at) @ -merkillä.